Önmasszázs, akár munka közben

Mert jár az 5 perc pihenés...

 
Azt már Te is tudod – vagy hallottad – hogy a (rendszeres) masszázs több területen is kifejti szervezetedben jótékony hatását. A dolgos hétköznapokon, amikor sokat ülsz a monitor előtt egy idő után észre sem veszed, de befeszülnek az izmaid (leginkább a váll és nyak területén), mivel hosszú órákon keresztül görnyedve tekintesz a monitorra várva azt, hogy vége legyen a munkaidőnek. Ez hosszú távon mind egészségügyileg, mind lelkileg ki fog hatni rád, szervezetedre, közvetlen környezetedre. Ingerült leszel és akaratlanul is megbántasz másokat, pedig nem ilyen vagy, de a szervezeted kezd kimerülni, az izmok állandó feszülés alatt vannak, aminek következtében TE ingerlékeny leszel. 

Szerencsére van megoldás, és ha már idáig elolvastad az írásomat, azt jelenti érdekel a kiút ebből. Napi pár perc önmasszázs is sokat segíthet a fent leírtakon, de ha még jobb eredményt szeretnél elérni, mindenképp érdemes rendszeresíteni a hétköznapokba egy masszőrt, aki sokkal hatékonyabban tudja majd kimozgatni az izmaidat, nem beszélve arról, hogy a közérzeted is sokkal jobb lesz.
 
Nézzünk meg pár gyakorlatot, amit nyugodtan Te is elvégezhetsz munka közben, vagy este levezetésként. Minden gyakorlatot egyenes háttal csinálj, ne görnyedj, figyelj a testtartásodra. Minden gyakorlatot ugyan annyiszor csinálj meg a másik oldalon is, a leírásban csak az egyik oldalt mutatom be.
  1. Ülj le egy székre egyenes háttal (ha lehet olyan széket válassz, aminek nincs háttámlája).
  2. Tedd a bal kezedet a bal válladra. Először kicsiket, majd egyre nagyobbakat körözzél. Ismételd meg a másik oldalon is, oldalanként 4-5x.
  3. Ezután megtartva a pózt közelítsd a két könyöködet egymás felé többször. Ha jól csinálod érezni fogsz feszítést a nyaki részen és a lapocka tájékán. Ismételd meg 4-5x.
  4. Engedd le a karokat és kulcsold össze a hátad mögött. Egyenes háttal és karokkal lassan dőlj előre, majd ha a fejed a térded vonalában van tartsd meg pár másodpercig. Szintén ismételd meg párszor ezt is.
  5. Térj vissza alap helyzetbe és (egyenes hát) szép lassan körözzél a fejeddel először balra, majd jobbra úgy, hogy az állad szinte érintse a mellkasod felső részét. Ismételd meg párszor, de ne ropogtass!
  6. Térj vissza alaphelyzetbe fejedet döntsd balra a vállad irányába, míg a jobb kezeddel határozottan, de nem erősen masszírozd át a nyaki és váll részt, ameddig eléred. Ismételd meg a másik oldalon is, 4-5x oldalanként.
  7. Levezetésként homlokodra tedd mindkét tenyeredet összekulcsolva (egyenes a hátad, ugye?), vegyél nagy levegőt, és nyomd a fejed a tenyeredbe. Feszítést fogsz érezni a tarkódnál. Ahogy lassan kifújod a levegőt engedj a feszítésen és lassan térj vissza az alap helyzetbe. Ismételd meg párszor.
Egészségedre! 
Írta: Práger Péter
 
Kontakt
Bármilyen masszázs kérdésben állok rendelkezésre
Práger Péter okleveles masszőr