Kinezio tapaszolás

Hogy a masszázs után se fájjon...

Ezt a hétköznapokban még kevésbé ismert eszközt és technikát a 70-es években egy japán orvos Kenzo Kase találta fel és fejlesztette ki. Első körben saját magán próbálta ki, majd népszerűséget a 2000-es olimpiák idején szerzett, amikor a sportolók magukon kezdték el kipróbálni ezt a módszert, és egyre többen láthatták világszerte csodálkozva.

A tapasz igazán nagy előnye, hogy viselete kényelmes, mozgásban nem korlátoz, mivel rugalmas pamut anyagból készült – hosszában nyúlik mint a bőr, így “együtt mozog velünk”. A tapasz orvosilag is igazolt akril réteggel van bevonva, ami a tapadást biztosítja, és nem tartalmaz semmilyen káros vegyi anyagot, ám érzékeny bőrűeknél előfordulhat irritáció / viszketés, ez esetben azonnal le kell venni a tapaszt, ám elmondható, hogy ezek gyakorisága elenyésző.

Saját tapasztalataim alapján bátran ki merem jelenteni, hogy már rövid távon képes kifejteni jótékony hatását, és a masszázzsal ötvözve hosszú időre képes távol tartani az izomfájdalmakat, izomfeszüléseket – amennyiben a páciens is megfelelően karban tartja  fizikumát. Ehhez szükséges a megfelelő testhelyzet megtartása és a rendszeres mozgás, hiszen egy átdolgozott nap után egyébként is jól esik átmozgatni az izmokat.

Mikor ajánlott a tapasz használata:

 • A kinezio tapasz nagy előnye, hogy a befeszült izmokat kíméletes módon képes a megfelelő állapotba hozni. Egy szakszerű irodai masszázzsal összekötve pedig a már fellazított izmokat és ízületeket tudjuk megtartani az eredeti, megfelelő állapotukba, így elkerülhető a mindennapos izomfeszülés, ami elsősorban a nyak-váll-és derék területén szokott jelentkezni irodai munkát végzőknél, vagy kemény fizikai munkák esetében. 
 • A tapasszal továbbá serkentjük a vérkeringést és közvetve az anyagcserét is
 • Gyorsítja a rehabilitációs folyamatokat 
 • Visszaadja a megfelelő testtartást

Mikor nem ajánlott a tapasz használata:

 • súlyos akut sérülés esetén
 • ha a bőr az adott területen sérült, égett, duzzadt, frissen varrt, stb …
 • érzékeny bőrűeknél
 • kinőtt anyajegyeken
 • tumoros betegeknél sehol
 • terhesség első 3 hónapjában hasra és derékra nem teszünk
 • trombózis  veszélye esetén sehova nem ragasztunk

A korábban jelzettek alapján az első alkalomnál a masszázst megelőzően egy állapotfelmérést végzek, és ennek alapján állapítjuk meg, hogy lehet e a tapaszt alkalmazni vagy nem az adott személyen. Ebből is látszik, hogy bár a tapasz az esetek nagy részében tünetmentes, de előfordulhatnak olyanok is, amikor nem ajánlott a használata.

Kipróbálhattam Péterrel a tapaszolást 🙂 Rendszeresen járok hozzá masszázsra. Érzem, hogy szükségem van karbantartásra, mint mindenkinek. Tapaszolással a fellazított izmokat tovább stimuláltuk, hogy ne feszüljenek vissza, ezáltal megelőzhető a rossz tartás visszatérése. Érdemes kipróbálni. Natália

Precíz, pontos, megbízható szakember, már egy kezelés után sokat enyhült a hátfájásom, kinezio tapasz felrakása is tökéletesre sikerült, mindenkinek jó szívvel ajánlom! 🙂 B. Zsuzsa

Péter mindig pontos, rugalmas, kedves ember és mint masszőrt is bátran ajánlom. K. Katalin

Kontakt
Bármilyen masszázs kérdésben állok rendelkezésre
Práger Péter okleveles masszőr